Een beginnend wespennest. Wat nu?

Eindelijk, de winter is aan zijn eind. Tijd om weer meer buiten te leven, meer de tuin in te gaan en lekker op het terras te gaan zitten. Jammer genoeg zijn wij niet de enige met dit idee. De wespenkoninginnen zien dit ook wel zitten, nu ze de winter hebben overleefd. Ze gaan op zoek naar een beschutte plek en vanaf daar komt er een beginnend
wespennest.

Hoe ontstaat een beginnend wespennest?

Zodra de wespenkoningin het perfecte plekje heeft gevonden voor haar beginnend wespennest, gaat ze op zoek naar materiaal voor de bouw hiervan. De koningin verzamelt stukjes hout, kauwt het fijn, mengt dit met speeksel en zo heb je een soort pulp waarmee de eerste kamers van het beginnend wespennest worden gemaakt.

Van beginnend wespennest naar volgroeid wespennest

In de verschillende kamers zet de koningin eitjes af, waaruit de larven komen die zich later verpoppen tot werksters. Zij nemen de bouw van het beginnend wespennest over en de koningin beperkt zich tot het leggen van eitjes. De meeste mensen zien eerst nog niets kwaads in een beginnend wespennest. Totdat dat beginnend wespennest is uitgegroeid tot zo’n 5000 wespen. Dan wordt het een ander verhaal.

Overlast van wespen

Een wespennest groeit de hele zomer door. De wespen voeden zich met braaksel van larven en kunnen dus in het nest blijven. Aan het einde van de zomer zijn er geen larven meer in het nest en de wespen moeten dan het wespennest verlaten om voedsel te vinden. Vanaf dan kom je de vele wespen tegen. Zeker als je in hun aanvliegroute terechtkomt, kan je overlast van wespen ondervinden. En dan maar hopen dat je niet wordt aangevallen en gestoken door de wespen.

Wespennest bestrijden

Helaas merk je dus pas de wespen op wanneer het wespennest volgroeid is. Een beginnend wespennest kan je het beste meteen laten bestrijden, voordat het een probleem wordt. Een wespennest zit echter vaak op een beschutte plek, zodat de wespen ongestoord hun gang kunnen gaan. Zodra je het wespennest hebt gevonden, schakel dan direct een professionele ongediertebestrijder in om de
wespen te bestrijden.