Kies jij een haagbeuk?

Er zijn veel manieren om jouw tuin af te scheiden van de straat, de haagbeuk is een van de opties die je hebt. Daarnaast zou je ook voor andere soorten hagen kunnen kiezen, maar ook voor een schutting of een hek, om maar wat voorbeelden te noemen. Wat zijn nu de voordelen van de haagbeuk en is dit ook voor jou een goede keus? Waarom zou je er wel of niet voor kiezen om dit aan te planten als tuinafscheiding? We vertellen je daar graag meer over.

Groene tuinafscheiding

Een haagbeuk is een van de opties die je hebt als het aankomt op een groene tuinafscheiding. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden, zoals een haag van taxus, liguster, laurier of spaans aak. Wat zijn nu de voor- en nadelen van dergelijke groene tuinafscheidingen? Een minpunt kan zijn dat het even duurt voordat je de juiste hoogte afscheiding hebt. Of je moet meteen kiezen voor het aanplanten van planten van een groot formaat, maar dat kost wel meer geld. Daarnaast kun je het een minpunt vinden dat je af en toe moet snoeien, afhankelijk van het soort plant één of twee keer per jaar. Maar veel meer minpunten heeft een haagbeuk of een andere groene tuinafscheiding eigenlijk niet. Daartegenover staan wel veel pluspunten. Zo hebben hagen door hun groene kleur een positief effect op ons humeur en zorgen ze voor een meer natuurlijke omgeving. Een heg is daarnaast een goede plek voor vogels om in te schuilen, net als voor vlinders, rupsjes en insecten. Heggen zijn bovendien bij de grond niet helemaal dicht, waardoor egels gemakkelijk onder bijvoorbeeld een haagbeuk door kunnen lopen. Zo draag je een steentje bij aan het vergroten van de leefgebieden van egels. Tot slot is het zo dat hagen een goede keus zijn omdat ze water opnemen, wat goed van pas komt bij forse regenbuien.

Haagbeuk of andere haag?

Dat een groene tuinafscheiding veel voordelen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld schuttingen en hekken, dat is dus duidelijk. Maar waarom nu kiezen voor de haagbeuk en niet voor een van de andere opties? In de eerste plaats kijk je natuurlijk naar de vorm en de kleur van takken en blad, dit moet bij jullie in de smaak vallen. Maar er zijn meer punten waarom juist deze plant een goede keus kan zijn voor jou:

  • in de winter verliest hij zijn blad, wat jou in die tijd meer licht in de tuin geeft en meer uitzicht
  • het is een robuuste en sterke plant, die tegen alle omstandigheden kan
  • de haagbeuk heeft eigenlijk geen verzorging nodig
  • planten gaat heel eenvoudig, er kan eigenlijk niets bij fout gaan
  • de plant groeit goed en snel in ons klimaat, waardoor je snel een haag van formaat hebt

Heb jij interesse in het vergroenen van jouw tuin en wil je een heg aan gaan planten. Neem dan een kijkje bij hagen-planten.nl, zij bieden diverse haagplanten aan van hun eigen kwekerij. Je kunt bij hen terecht voor de haagbeuk, maar ook voor diverse ander plantensoorten die heel geschikt zijn om te planten als hagen.