Van deurmat naar weerbaar (dankzij een assertiviteitscursus)

afbeelding: https://images.pexels.com/photos/3283576/pexels-photo-3283576.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Straks wordt ze boos als ik hier iets van zeg.” of “Ik zal maar sorry zeggen, dan krijg ik geen gedoe.” Herken je jezelf in deze uitspraken, dan is de kans groot dat je subassertief bent. Je stelt je onderdanig op en durft niet eerlijk te zeggen wat je denkt, voelt, of wil. Hiermee doe je jezelf tekort. Leer het daarom af (met een assertiviteitscursus)

Subassertief gedrag (“Sorry – eh – nee hoor”) afleren

Iemand die subassertief gedrag vertoont, laat makkelijk over zich heenlopen. Hij of zij gaat confrontaties en conflicten zoveel mogelijk uit de weg. Enerzijds omdat hij een ander niet voor het hoofd wil stoten, anderzijds omdat hij confrontatie maar een vervelend iets vindt.

Begrijpelijk. Niemand houdt immers van aanvaringen of woordenwisselingen. Toch is subassertiviteit niet de oplossing. Een kwestie verdwijnt namelijk niet omdat jij besluit om je mond te houden of een ander gelijk te geven.

Het enige dat je hiermee bereikt is dat jij jezelf ondergeschikt maakt aan een ander. Je bekommert je enkel over wat een ander nodig heeft, zonder rekening te houden met je eigen wensen en meningen.

Doe je dit maar lang en vaak genoeg, dan heeft dat gevolgen:

Subassertiviteit is jezelf (en je relaties) tekort doen

Chronisch je eigen wensen onder het tapijt vegen zorgt er misschien voor dat anderen je aardig vinden. Iemand die overal in meegaat en nooit iets terug zegt, is immers makkelijk in de omgang. Toch wil je dat niet.

Negeer je namelijk langdurig je eigen mening en wensen, dan bouw je relaties op gebaseerd op leugens. Je vertelt immers niet wat je werkelijk van iets vindt en wuift je eigen oordeel weg. Je denkt ‘nee’, maar zegt ‘ja’.

Hiermee vermijd je inderdaad conflict, maar je bent niet oprecht — niet tegenover een ander, maar ook zeker niet ten opzichte van jezelf. Dat kan leiden tot interne spanningen, stress en zelfs een burn-out! Slechte, oppervlakkige of verstoorde relaties en machtsverhoudingen zijn slechts bijvangst.

Wat je wel wil: assertief gedrag

Wat je daarom wil is deze interne tweestrijd beëindigen. Wél durven zeggen wat je van iets vindt. Wél durven aangeven dat je het ergens niet mee eens bent. Zonder een ander voor het hoofd te stoten natuurlijk, maar ook door niet over je heen te laten lopen.

De manier om daar te komen – de persoon te worden die duidelijk zijn of haar grenzen durft aan te geven en ‘nee’ kan zeggen wanneer hij ‘nee’ denkt’ – is door assertiever te worden.

Je laat de ‘sub’ achterwege en houdt enkel ‘assertief’ over. Wat er dan gebeurt, transformeert niet alleen de manier waarop je communiceert, het verbetert ook je relaties. Die met familieleden, vrienden collega’s én jezelf.

Ineens zeg je waar je voor staat. Durf je open en eerlijk te zijn. Weet je hoe je complimenten en kritiek moet geven én ontvangen. Durf je verantwoordelijkheid te nemen en duidelijk aan te geven wat je wel (“Ja, hier ben ik het mee eens”) en niet wil (“Nee, hier ben ik het niet mee eens”).

De snelste weg naar assertiviteit is een assertiviteitscursus

De makkelijkste manier om deze assertieve houding onder de knie te krijgen, is door een assertiviteitscursus te volgen. Daar leer je namelijk een aantal handige technieken en methoden.

  • Hoe je duidelijk je eigen wensen verwoordt, bijvoorbeeld.

Op welke manier kun je aangeven dat je het ergens wel, of juist niet, mee eens bent? Tijdens een vergadering bijvoorbeeld, een presentatie of tegenover je partner.

  • Hoe je zelfverzekerd overkomt.

Je weet duidelijk je mening te formuleren, zonder deze onder stoelen of banken te steken. Ongeacht de situatie, het gesprek of de persoon.

  • Hoe jij je weerbaar opstelt.

Omgaan met het geven en krijgen van kritiek, zonder het persoonlijk te nemen. Op een constructieve manier omgaan met terugkoppeling en er gelijk van leren.

Dát en meer leert een assertiviteitscursus je.

Je leert duidelijk en zeker optreden in gesprekken. Je wordt je bewust van schadelijk subassertief gedrag en weet hoe je dit kunt ombuigen tot constructief assertieve communicatie.

En dat allemaal dankzij een ervaren assertiviteitscoach. Iemand die weet wat open en eerlijk communiceren inhoudt en het moeiteloos koppelt aan de nieuwe technieken. Hij of zij begeleid je in de uitvoering. Samen in een kleine groep oefen je de nieuwe inzichten, zodat je leert wat wel en niet werkt.

Voordat je het weet komt je communicatie overeen met je werkelijke gevoelens en gedachten. Zo blijf je niet alleen dicht bij jezelf, je voorkomt ook de onnodige stress én verbetert de relaties met mensen om je heen.