Voorkom legionella met een legionella beheersplan

Legionella zit in iedere leiding. Echter hoeft deze zich niet te ontwikkelen tot een probleem, zolang er goede maatregelen zijn getroffen. Daarvoor is een legionella beheersplan een goede oplossing. Een legionella beheersplan is bedoeld om legionella te voorkomen en te weten waar de risicogebieden zitten. Tevens zijn in een legionella beheersplan alle essentiële zaken opgenomen, waardoor u precies weet welke maatregelen u moet treffen bij uw leidingen. Bij Holland Building Maintenance kunnen wij u helpen met het opstellen van een legionella beheersplan. Zo kunt u de risico’s beperken en hoeft u niet bang te zijn voor uw gezondheid. Wij leggen u graag meer uit over onze werkzaamheden en hoe u met ons in contact kunt komen.

Een legionella beheersplan verplicht voor organisaties met zorgplicht

Een legionella beheersplan dient sinds 2011 te zijn opgesteld door een BRL6010 gecertificeerd bedrijf. Hierdoor is de kwaliteit en de onafhankelijkheid van alle adviezen gewaarborgd en voelt de rapportage aan de huidige wet- en regelgeving voor legionellapreventie. Wanneer uw bedrijf of organisatie onder de hoge risicogroep valt, dan is het opstellen van een legionella beheersplan wettelijk verplicht. Daarnaast bent u ook altijd zelf verantwoordelijk voor de werkzaamheden en installatietechnische aanpassingen die voortkomen uit de risicoanalyse en dat het legionella beheersplan in acht wordt genomen. Met name deze organisaties vallen onder de hoge risicogroep:

  • Revalidatiecentra met overnachting
  • Oncologische en radiotherapeutische instituten
  • Verpleeghuizen
  • Herstellingsoorden
  • Maatschappelijke opvang voor volwassenen met een verblijfsaccommodatie

Zeker de gebouwen waarbij daklozen komen, is een beheersplan verplicht. Daarnaast is het ook als eigenaar van een collectieve drinkwaterinstallatie verplicht vanuit de zorgplicht. U heeft namelijk de verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en de leidingen vanaf de hoofdkraan tot en met de tappunten. Bij een eigen waterwinning bent u verantwoordelijk voor de gehele installatie. U dient dan in het bezit te zijn van een legionella beheersplan en het correct uitvoeren hiervan. Daarom is het verplicht om een aantal werkzaamheden op maandelijkse, halfjaarlijkse en jaarlijkse basis uit te voeren om het risico op legionella tot een minimum te beperken, zoals maandelijkse temperatuurmetingen en het bijwerken van de logboeken. Ook watermonsters en het opleveren van legionella-analyseresultaten behoren tot deze werkzaamheden, alsook het reinigen van boilers, controleren van de keerkleppen en het opstellen van een reportage. Als u ons inschakelt dan kunnen wij het beheersplan voor u opstellen en de risicoanalyse uitvoeren. U krijgt daarbij advies over de te nemen eenmalige technische aanpassingen en periodieke maatregelen betreft uw installatie. Onze logboeken kunt u zowel digitaal als analoog bijhouden, zodat u altijd alle gegevens overzichtelijk bij elkaar heeft. Op deze manier zult u zowel uw gezondheid als die van mensen om u heen geen gevaar op laten lopen en daarnaast ook geen sancties krijgen als u geen beheersplan in bezit heeft.

Wees verzekerd van schoon drinkwater

Holland Building Maintenance is uw specialist op het gebied van legionellapreventie. Daarnaast beheren wij de veiligheid van binneninstallaties van zowel woningen en gebouwen als collectieve drinkwaterinstallaties. Vooral prioritaire instellingen, zoals ziekenhuizen en hotels, en organisaties met een zorgplicht vallen onder onze werkzaamheden. De woninginspecties worden met name uitgevoerd in opdracht van Woningcorporaties, Verenigingen van Eigenaren en makelaars. Als particulier kunt u ook met ons in contact komen, zodat u ervan verzekerd bent dat u schoon drinkwater heeft. Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen, behoefte aan advies of wilt u meer informatie over onze werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op middels de contactgegevens die vermeld staan op https://www.hollandbuilding.nl. Wij helpen u dan graag verder door uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies.

Lees meer…