Wat is rood voor rood?

Rood voor rood, het klinkt misschien raar maar het betekent echt iets. Een rood voor rood regeling is een regeling die vaak voorkomt in Overijssel en Gelderland. Dit is een speciale regeling voor het slopen van oude schuren. Het houdt in dat bij een sloop van minimaal 850 m2 een nieuw bouwrecht kan worden verstrekt voor een nieuwe woning. Dit is eigenlijk deze regeling, maar dan kort uitgelegd. In dit artikel ga ik nog wat verder in op een rood voor rood regeling en maak je kennis met een bedrijf die je hierbij kan helpen.

Waar staat de rood voor rood regeling eigenlijk voor? 

Hierboven heb ik deze regeling heel kort uitgelegd. Om een beter beeld te krijgen van deze regeling zal ik een even uitgebreid voorbeeld geven. Stel je hebt een boerderij en naast deze boerderij koop je maak je een nieuw bouwkavel van 1000 m2 grond. Hiervoor heb je minimaal 850 m2 aan oude schuren moeten slopen. De opbrengst vn de bouwkavel wordt dan bij verkoop aan geschat op zo’n 2 ton. Omdat jij de initiatiefnemer bent van dit project is het aan jou de taak om dit bedrag te investeren in ruimtelijke kwalteit. Maar wat is dat? Hieronder een voorbeeld:

  • Sloopkosten 40000
  • Asbest sanering 25000
  • Bodemonderzoek 3000
  • Bestemmingplan 2000

Dit zijn slechts een aantal punten. Stel, na alles goed te hebben ingevuld kom je uit op een bedrag van 103000 euro. Van de gesloopte schuren mag je een derde deel van de restwaarde van de gecorrigeerde vervangingswaarde houden. Stel dit is 100000 euro dan mag jij als initiatiefnemer 33000 euro in je eigen zak steken. De totale som van dit voorbeeld is dan in het kort: bouwkavel van 200000 euro, kosten ruimtelijke kwaliteit: 103000 euro en vergoeding voor de vervangingswaarde: 33000 euro. Er blijft dus 64000 euro over. Maar wat doe je dan met dit geld. Dit kun je gebruiken voor een regeling. Het is vaak erg ingewikkeld om dit op een juiste manier te doen en te berekenen en ik snap dat na dit voorbeeld het nog niet helemaal duidelijk is. Daarom maak je in de volgende alinea kennis met een bedrijf die alles weet op het gebied van een rood voor rood regeling.

Hulp bij een rood voor rood?

Een rood voor rood kan dus erg ingewikkeld zijn, zoals hierboven al is gebleken. Het is dan handig om een makelaar in te huren. Zij kunnen je helpen om het maximale uit deze regeling te halen en om maximaal geld over te houden. Een bedrijf die hier erg goed in is is www.boerderijmakelaar.nl. Ze heten niet voor niks zo. Ze zijn gespecialiseerd in dit soort regelingen en kunnen jou dus ook helpen. Op hun website staat enorm uitgebreid uitgelegd wat een rood voor rood regeling in houdt, dus als je nog vragen hebt ga dan even naar de website en lees daar meer informatie over het onderwerp. Heb je dan nog vragen? Neem dan even contact met ze op, zij helpen je graag verder met het beantwoorden van de vragen over specifieke diensten of producten.