Lean methode toepassen

Ieder bedrijf heeft te maken met processen. Een proces is de verzameling van handeling die je verricht om tot een bepaald resultaat te komen. Produceer je een product, dan doorloop je meerdere processen voordat dit product uiteindelijk bij de klant is. Eerst produceer je het artikel, daarna controleer je de kwaliteit en uiteindelijk verscheep je de bestelling naar een klant. Wil je als bedrijf meer winst maken, dan kun je uiteraard proberen om meer producten te verkopen, maar je kunt ook kijken naar deze processen. Je zult zien dat er in ieder proces verbetermogelijkheden zijn. Daarmee kun je tijd besparen, en tijd is geld! Om een proces te verbeteren kun je de Lean methode toepassen. Deze methode is in de jaren vijftig ontwikkeld door Toyota en wordt vandaag de dag op grote schaal ingezet. Hoe kun jij de Lean methode toepassen in jouw bedrijf?

  • Analyseer je processen
  • Train de medewerkers
  • Voer verbeterslagen door

De Lean methode toepassen is in wezen vrij simpel. Je begint met het analyseren van je processen. Eerst geef je aan welke processen je precies hebt. In de regel zul je dit per afdeling moeten doen, omdat je anders het overzicht verliest. De centrale gedachte van Lean is dat iedere stap in een productieproces waarde moet toevoegen voor de klant. Vind je dus een stap die geen meerwaarde heeft, dan is dat rommel (muda) en moet dit verwijderd worden. Het analyseren van je processen kan vaak lastig zijn. Je bent immers actief in het systeem waarin je werkt, dus vaak zie je niet in welke stappen overbodig zijn. Wil jij de Lean methode toepassen? Neem dan contact op met Riktade. Op hun website, https://riktade.nl/lean-methode-toepassen, lees je meer over Lean en over de mogelijkheden van de methode!

Lean methode toepassen: gedreven personeel

Je proces kan nog zo efficiĆ«nt zijn, zonder gedreven medewerkers wordt het product niet gemaakt. Wil je een Lean methode toepassen? Zorg dan dat het personeel volledig achter je staat. Dit kun je op een aantal manieren bereiken. In de eerste plaats moet je duidelijk maken waarom Lean beter is voor de organisatie. Het moet volledig helder zijn waarom het op de oude manier echt niet verder kan. Je kunt dit doen aan de hand van het kostenplaatje, maar je kunt ook verwijzen naar de concurrentie. Vervolgens neem je de medewerkers mee in je denkproces. Welke processen gaan we analyseren? Zijn er volgens jullie problemen met de levering? Lean is een veranderproces en voor ieder veranderproces geldt: zorg dat je genoeg draagvlak hebt. Tot slot kun je de koppige medewerkers overtuigen door met positief resultaat te komen. Merk je dat je gemiddeld 5% langer de tijd hebt voor een klant, geef dat dan aan. Zie je dat je kosten met 3% dalen? Dan heb je dus 3% meer te besteden aan innovatie! Door de positieve effecten van Lean kenbaar te maken, ontwikkel je acceptatie. Wil jij een Lean methode toepassen?  Zorg dan dat je tijdig het personeel inlicht en je plannen zorgvuldig doorspreekt.

Voer de verbeterslagen door

Het kan lastig zijn om de verbeterslagen door te voeren, zelfs wanneer je genoeg draagvlak hebt. Je zult altijd stuiten op resistentie, omdat mensen hun manier van werken moeten veranderen. Wanneer een medewerker al jaren hetzelfde doet, is de wil om te veranderen niet altijd aanwezig. Riktade kan je helpen met het doorvoeren van verbeterslagen. Ook zorgt dit bedrijf ervoor dat de communicatie tussen management en afdeling soepel blijft verlopen. Zo bepaal je uiteindelijk het beste resultaat. Wil jij de Lean methode toepassen? Neem dan snel contact op!