Makelaars courtage; wat is dat?

Makelaars courtage; wat is dat?De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, de zogenaamde makelaarscourtage. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in, en hoe wordt de courtage van een makelaar precies berekend? Wanneer je een huis verkoopt dan worden deze vragen ineens heel erg relevant. Natuurlijk zijn er ook veel andere zaken die er op je af zullen komen, maar de courtage is er zeker een van, en wel een hele belangrijke. Daarom willen het eens met je hebben over dit fenomeen. Wanneer je een huis wilt verkopen, dan doe je er verstandig aan om een makelaar in te schakelen. Een makelaar weet namelijk wat er speelt op de markt en kan je bedienen van de juiste adviezen. Natuurlijk kan je ook op je eigen houtje de verkoop regelen, maar dat brengt zeker risico’s met zich mee en het is dan ook niet aan te raden om het helemaal alleen te doen, mits je over de juiste kennis beschikt van de markt. Een goede makelaar kan je wegwijs maken in een wereld die je misschien niet goed kent, en er in een gunstig geval natuurlijk voor zorgen dat je je huis voor de beste prijs verkoopt. In het kort: 

  • Een goede makelaar zal je bedienen van het beste advies
  • Zal de verkoop van je woning bespoedigen
  • Zal ervoor zorgen dat je de beste prijs voor je huis krijgt 

Courtage gemiddelde

De courtage van een makelaar wordt altijd uitgedrukt in procenten. Dat wil zeggen dat de makelaar een bepaald percentage berekent van de uiteindelijke verkoopsom. Hoewel het percentage dat de ene makelaar berekent, anders kan zijn dan de courtage die de andere makelaar berekent, is het wel zo dat je dit percentage pas hoeft uit te keren aan de makelaar op het moment dat de woning ook daadwerkelijk wordt verkocht. Vorig jaar lag het gemiddelde dat werd gerekend voor de courtage tussen de 1,25 en de 2,25%. Nu zien we dat er dus een aardige verschil zit in wat makelaars rekenen. Waarom is dat? Dat is een goede vraag, al is het antwoord niet helemaal eenduidig te geven. Het percentage wordt berekend aan de hand van de rol die de makelaar vervuld en het werk dat hij verricht. Logischerwijs zal het percentage hoger liggen al naargelang de makelaar meer werk verricht. Kiezen voor de juiste makelaar betekent kiezen voor de makelaar die de beste diensten biedt, tegen de meest gunstige courtage. Het kan duizenden euro’s opleveren wanneer je kiest voor de juiste makelaar dus neem het zeker nauw als je kijkt naar de courtage van de makelaar. Je zou de courtage ook wel anders kunnen omschrijven als een beloning voor de diensten die hij verricht in het hele proces van de verkoop. Een goede makelaar zal op alle fronten met je meedenken wanneer je je huis gaat verkopen. Hij zal je de trucjes leren van een bezichtiging en er voor zorgen dat je een juiste bedrag vraagt. Ook zal hij de bemiddeling op zich nemen wanneer er eenmaal mensen zijn die je huis willen kopen. Omdat de makelaar een objectieve partij, is het beter dat hij de onderhandelingen doet, bovendien heeft de makelaar er altijd baat bij dat het huis voor de meest gunstige prijs verkocht wordt. Er zijn ook makelaars die een vast bedrag rekenen.

Geen aftrekpost

Het percentage dat de makelaar berekent als prijs voor zijn diensten kun je helaas niet opgeven bij de belasting als aftrekpost. Kiezen voor de juiste makelaar, is dat ook erg belangrijk. Zorg dat je niet te veel betaalt en voor een goede makelaar kiest.