Als een offerte schrijven ineens echt belangrijk is

Als een offerte schrijven ineens echt belangrijk isAls klein bedrijf buiten de ring van Groningen zijn het niet direct groeimogelijkheden waar je aan denkt. En als we eerlijk zijn, dan was dit ook niet waar wij aan dachten toen we de garage van mijn oom overnamen. Hij was ziek en wilde graag dat de garage in goede handen kwam. Wij zijn beide monteurs van beroep en besloten de taak op ons te nemen. Onze aandacht ligt echter voornamelijk bij winter- en zomerbanden en niet zozeer bij het aanpassen van bestaande auto’s. Dat betekende dat het bedrijf al snel een nieuwe weg in zou slaan, eentje waarbij we ineens een heel grote mogelijkheid aangeboden kregen die we niet af konden slaan. Een bandenleverancier wilde met ons in zee. In ruil voor de samenwerking zouden we dertig procent korting krijgen op de aankoop van banden, tien procent meer dan we nu hadden. Aangezien we vooral in wilden zetten op deze markt, was dit voor ons de mogelijkheid om door te stoten. Maar we hadden de opties nog niet. We moesten een nieuw bandenapparaat hebben, een brug waarop we auto’s uit konden lijnen en daarnaast was het van groot belang dat we een opslaglocatie zouden hebben voor de banden. In totaal hadden we ongeveer een kwart miljoen te kort. En dat is veel geld wanneer je naar de bank gaat. Daarom besloten we naar de bank te gaan en een verstrekker van durfkapitaal. Maar dan moet je ineens een offerte schrijven…

Een offerte schrijven doe je niet altijd zelf

We wisten dat de offerte schrijven van groot belang was:

  • Aantonen van de potentie;
  • Geldverstrekkers overtuigen dat zij het geld terug kunnen verdienen met winst.

Maar een offerte schrijven was precies iets waar we nog geen ervaring mee hadden. Want hoe doe je dat eigenlijk, een volledige offerte schrijven waarbij je een voorstel doet tot samenwerking? We kwamen gelukkig in contact met de experts op het gebied van een offerte schrijven: Alette den Exter (alettedenexter.nl) kon ons verder helpen bij een offerte schrijven en wist precies waar we op moesten letten. Een offerte schrijven doe je dus beter niet zelf wanneer het echt belangrijk is dat de partner overtuigd wordt. Voor ons betekende een offerte schrijven de mogelijkheid om kapitaal aan te trekken waarmee we ineens heel het bedrijf in de richting konden krijgen die wij graag wilden. En dan moet alles meer dan perfect zijn, want in dat geval krijg je dus geen tweede kans.

Hoe het traject verliep

De offerte was opgesteld en we gingen naar de bank. Daar gaven we direct aan dat we het benodigde kapitaal op wilden delen tussen de bank en een verstrekker van risicokapitaal of durfkapitaal. De bank had hier wel over naar, maar wilde wel bepaalde zekerheden waar we ons niet over uit mogen laten. Vervolgens gingen we naar de verstrekker van durfkapitaal, legden de situatie voor en boden de offerte aan. Ook hier waren de mensen geïnteresseerd, vooral omdat zij al met een bedrijf in Drachten samen waren gaan werken waar ook veel gedaan wordt met autobanden en met succes. We kregen de deals rond nadat de bank en de durfkapitaalverstrekker met elkaar overlegd hadden en konden direct aan de slag met de investeringen. Nu, een jaar later, moeten we zeggen dat het er erg goed uitziet. We hebben een bandenhotel, verkopen per seizoen steeds meer banden en hebben zelfs met regelmaat in de plaatselijke kranten gestaan wat ons nog meer klanten opgeleverd heeft. Ook op het gebied van uitlijnen, uitlezen en reparaties aan auto’s.