Vind de juiste balans via een mindfulness retraite

Als mens ben je nooit vanaf het begin perfect. Sterker nog, je bent eigenlijk je hele leven bezig om bepaalde imperfecties zoveel mogelijk in te perken. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben. Ons emotionele systeem is soms behulpzaam, maar het zit ons ook vaak genoeg in de weg. Het is fijn dat we zelfbewustzijn hebben, maar het is minder leuk als je hele dagen loopt te piekeren. Via een mindfulness retraite bij Beyond Mindfulness kun je jezelf aanleren om een zekere innerlijke balans te vinden. Het idee dat je jezelf kunt perfectioneren tot een nagenoeg perfect wezen is iets dat je moet loslaten. Want al was zoiets mogelijk, dan nog heb je te maken met een onvoorspelbare wereld waarin van alles kan gebeuren dat invloed op jou kan uitoefenen. Het idee van mindfulness in het bijzonder en boeddhisme in het algemeen, is dat je leert te accepteren dat het niet altijd allemaal koek en ei is. Maar in plaats van dat je de vervelende dingen je leven laat controleren, probeer je een zekere afstand te bewaren. Je laat als het ware de controle los en probeert je gedachten in het hier en nu te houden. Door meditatie kun je jezelf aanleren om je gedachten als het ware te focussen. In plaats van dat ze op eigen houtje de hele toekomst gaan analyseren of het verleden gaan overdenken, kun je je gedachten richten op meer functionele taken. Dat geldt ook voor je gevoelsleven. Een gebeurtenis waar jij helemaal geen controle over kunt uitoefenen kan een wervelstorm aan emoties veroorzaken. Zulke emoties hebben vaak geen enkele functie. Via een mindfulness retraite kun je jezelf leren om je emoties als het ware door je heen te laten stromen. Het is niet zozeer de bedoeling dat je ze controleert, want dat leidt al snel tot onderdrukking. Dankzij een mindfulness retraite leer je al snel te beseffen waarom je voelt wat je voelt en je leert om deze gevoelens te accepteren voor wat ze zijn. Het zijn uiteindelijk gewoon stemmingen in je lichaam waar je informatie uit kunt halen. Deze informatie helpt je wederom om jezelf te focussen. Je controleert niet direct, maar je staat er wel boven zodat je niet door de stroom wordt meegesleurd. Daardoor blijf je stevig in je schoenen staan en dat zorgt ervoor dat je beter in het heden kunt leven. Je aandacht blijft gefocust en dat is waar het om draait.

Neem deel aan een mindfulness retraite bij Beyond Mindfulness

Mocht je wel een beetje balans kunnen gebruiken en wil je weer zicht hebben op je eigen leven, dan is een mindfulness retraite geen slecht idee. je kunt dus bij Beyond Mindfulness terecht voor een mindfulness retraite. Het is Beyond, omdat ze net even een stapje verder gaan. Dus als je al bekend bent met de eerste stappen richting een mindful bestaan, dan is een mindfulness retraite bij Beyond Mindfulness een logische vervolgstap.

Wat mag ik verwachten van Beyond Mindfulness?

Op de site van beyondmindfulness.nl vind je een overzicht van verschillende cursussen die je kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Workshop
  • Mindfulness voor op het werk
  • Zelfcompassie